Tende raamdecoratie

Maak hier uw
afspraak met uw
tende expert.

GOOD TO KNOW : hoe onderhoud je je horizontale lamellen


Erg veel mensen kiezen voor horizontale lamellen in plaats van gordijnen. Met dit flexibel systeem beheers je immers licht en schaduw : 2 in 1 dus. Je kiest ook volledig het design: materiaal, kleur, breedte, textuur en afwerking.

Elegantie en multifuntionaliteit ten top dus.
De houten lamellen bestaan al een hele tijd maar zijn sinds een aantal jaren helemaal hot & trendy. De matte uitstraling die bamboe lamellen hebben, geeft net dat tikkeltje meer. Houten lamellen zijn vaak vernist of gelakt en vallen daardoor iets meer op. PVC is een ‘stabieler’ alternatief voor hout, maar wordt weinig gekozen.

Aluminium is vaak interessant omwille van de compactheid, het lichte gewicht en het feit dat ze goed tegen vocht kunnen. Daarbovenop is het strakke design ideaal voor toepassing in moderne interieurs.

Maar hoe onderhoud je best je lamellen? Want het enige minpuntje aan dit systeem is dat het stof er sneller op blijft liggen…

  • blog
Tende Group Blog

GOOD TO KNOW : Hoe onderhoud je je horizontale lamellen


Erg veel mensen kiezen voor horizontale lamellen in plaats van gordijnen.  Met dit flexibel systeem beheers je immers licht en schaduw : 2 in 1 dus. Je kiest ook volledig het design: materiaal, kleur, breedte, textuur en afwerking.

Elegantie en multifuntionaliteit ten top dus.

De houten lamellen bestaan al een hele tijd maar zijn sinds een aantal jaren helemaal hot & trendy. De matte uitstraling die bamboe lamellen hebben, geeft net dat tikkeltje meer. Houten lamellen zijn vaak vernist of gelakt en vallen daardoor iets meer op.  PVC is een ‘stabieler’ alternatief voor hout, maar wordt weinig gekozen.

Aluminium is vaak interessant omwille van de compactheid, het lichte gewicht en het feit dat ze goed tegen vocht kunnen.  Daarbovenop is het strakke design ideaal voor toepassing in moderne interieurs.

Maar hoe onderhoud je best je lamellen? Want het enige minpuntje aan dit systeem is dat het stof er sneller op blijft liggen…

BAMBOE LAMELLEN

De beste manier om uw bamboe lamellen schoon te maken is een droge reiniging. U kan de lamellen dus het best onderhouden met een plumeau. Een droge stofdoek is niet aan te raden omdat dit kan blijven haperen aan het hout.  Bamboe lamellen zijn niet geschikt voor een vochtige reiniging, water of schoonmaakproducten zijn hier uit den boze.

HOUTEN LAMELLEN

Houten lamellen maakt u het beste schoon met een plumeau. Hardnekkig vuil kan u wel verwijderen met een licht vochtige doek. Gebruik ook hier geen agressieve schoonmiddelen, die kunnen namelijk de vernislaag aantasten.

ALUMINIUM LAMELLEN

Aluminium lamellen onderhoudt u het best door deze af te stoffen met een plumeau. U kan deze ook af en toe reinigen met een licht vochtige doek (opmerking: dit geldt niet voor de referenties met een gecoate afwerking bijvoorbeeld mat wit).

PVC LAMELLEN

PVC lamellen kan u afstoffen met een plumeau. In geval van hardnekkig vuil, kan u een licht vochtige doek gebruiken om dit te verwijderen. Net zoals bij al onze systemen is het gebruik van agressieve schoonmiddelen af te raden.

GOOD TO KNOW

  • Een goed alternatief voor de plumeau is een Swiffer Duster. Deze bestaat ook met uitschuifbaar verlengstuk waardoor je de achterkant makkelijker kan bewerken. Zeer efficiënt omdat het stof hier in blijft zitten en bij een plumeau iets minder.
    In gesloten stand ene zijde afstoffen, en dan volledig naar andere kant draaien en de achterkant afstoffen.
  • PVC lamellen zijn niet geschikt voor veranda’s of plaatsing in de buurt van een warmtebron. De warmte kan invloed hebben
    op de lamellen en ernstige vervorming veroorzaken.
  • Houten lamellen worden best ook niet net boven een warmtebron geplaatst, ook hier kan de warmte uw lamellen aantasten.
  • Houten lamellen zijn niet geschikt om dagelijks opgetrokken te zijn, ook al zijn deze gemotoriseerd. U kan uiteraard wel gebruik maken van de oriëntatie om te spelen met de lichtinval.
  • Natuurlijke producten zijn gevoelig aan verkleuring.

Ben je na al deze tips toch niet helemaal zeker? Aarzel dan niet om ons raad te vragen!